Használati útmutató Fatüzelésű dézsa kályha
- A kályha elválaszthatatlan része a 2 m magas füstcső, valamint az esővető kupak. A kályha beüzemelése a dézsa vízzel való feltöltése után: alágyújtós, majd száraz fenyő, lécek stb., miután az égés beindult kemény száraz tűzifát kell dobni rá.
- Egyszeri tüzeléshez ajánlott fa mennyiség: 3-6 darab 20-30 cm hosszú tűzifa. Nem kell színültig, az az a fedélig pakolni, és amennyiben lehet, használjunk védő kesztyűt és úgy nyújtsuk be a tűzifát az égéstérbe, ne dobáljuk.
- Abban az esetben, ha tűzgyújtáskor légdugó keletkezik a kályhában, a füst nem fog távozni a füstcsövön keresztül, legegyszerűbb ha a kályha fedél mellett, az oxigénnek kialakított nyílásnál belefújunk, ez majd elindítja a füst áramlását a füstcsövön keresztül.
- Szénnel való fűtés szigorúan TILOS!
- A nedves, friss tűzifa kátrányszerű kormos lerakódásokat okoz a tüzelőberendezésben. A tűzoldali lerakódások jelentős mértékben
csökkentik a kazán hatásfokát. Időnként ajánlatos kályhatisztító porok használata.
- A használat után keletkezett hamut célszerű eltávolítani hamukiszedőlapáttal vagy hamuporszívóval.
- A felmenő füstcsövet csak a levegő hűti, ezért annak érintését kerülni kell, mert égési sérüléseket okozhat.
- A kályha fedelét, külső kályhánál a kályhaajtót csak a kialakított fafogantyúnál fogva szabad megfogni. Belső káylhánál a kályhafedél elmozdításával egyben szabályozható a tűz intenzitása is. Felfűtéskor ajánlott teljesen elhúzni a fedelet, így az alatta kialakított nyíláson fogunk oxigént juttatni a tűztérbe. Ha már felfűtöttük megfelelő hőmérsékletre a dézsánk vizét, a fedél alaphelyzetbe való mozdításával elzárhatjuk azt, így lecsökkentjük a tűz intenzitását, és nem melegedik túl a vizünk.
- A fűtés közben figyelembe kell venni a környezeti viszonyokat, hogy a füstcsőből, esetleg kipattanó szikra nehogy tüzet okozzon.
- Amennyiben a téli időszakban is használni kívánják, úgy gondoskodni kell a fagymentesítésről. ( Pl.: Víz hőmérsékletét ne hagyjuk 5 fok alá hűlni)
- A víz átfagyása komoly károkat okozhat a dézsában. Fagykárra a garancia nem terjed ki.
- Ha télen nem használják huzamosabb ideig, célszerű a külső kályhát leszerelni vagy a vizet a kályhából a fagydugó leengedni, eltávolítani.
· Klóros, vegyszeres víztisztítás esetén inox-saválló kályha használata javasolt.
· Sós víz használat esetén tengeri alumínium kályha használata javasolt. Tengeri alumínium kályháink klóros, vegyszeres vízkezeléshez nem alkalmasak. Komoly károkat okoz a klór a kályhában. (Ilyen sérülés esetében garanciát nem tudunk vállalni.)
· Szabvány méretű dézsáinkhoz (kb 2700L vízmennyiség) 75-100 kg só használata ajánlott.
Saválló, inox (AISI 316) kályhára 2 év garanciát vállalunk.
Tengeri alumínuim (AlMg3) kályhára 1 év garanciát vállalunk.